Bouillon Racine
Waarschijnlijk de bekendste brasserie in Parijs is de Bouillon Chartier aan de Rue Montmartre.
Deze brasserie wordt dagelijks druk bezocht door buurtgenoten en toeristen. Chartier is zo’n typisch ouderwetse Bouillon in Art Nouveau-stijl met kwieke obers in witte schorten, een traditioneel Franse kaart en bovendien lage prijzen.
Minder bekend is de Bouillon Racine. Op de route tussen Place Odéon en Place de la Sorbonne, nog net in het 6e arrondissement, loopt de Rue Racine met op nr. 3 dit juweeltje van Art Nouveau-architectuur. Vooral kenmerkend is het rijk bewerkte hout, de fraaie keramiektegels en de talloze spiegels.
De oorspronkelijke ‘bouillons’ waren echter veel eenvoudiger. Ze stammen uit halverwege de 19e eeuw en waren opgezet om de mensen die bij de hallen werkten te voorzien van een stevige maaltijd met een stuk vlees en soep. De Bouillon Racine stamt uit 1904 en was eigendom van Camille Chartier, die in Parijs een aantal bouillons had. Terwijl de eerste bouillons zeer eenvoudig van stijl waren, werden de brasseries uit die tijd juist elaboraat van exterieur en interieur. Ongeveer 10 jaar geleden was de bouillon Racine wat sleets geraakt en heeft men het restaurant ingrijpend gerenoveerd. Het is prachtig geworden. Maar ook wat betreft het eten is het de moeite waard. Ze hebben een aantrekkelijk menu van 29 euro en ze voeren naast een goede wijnvoorraad ook een uitgebreide collectie Belgisch bier.
Bouillon Racine
3 Rue Racine
75006 Paris
Website >>>