Poilâne
Poilâne is één van de beroemdste bakkers uit Parijs, vooral befaamd om zijn pain de campagne.
Het begon in de kleine bakkerij aan de Rue du Cherche Midi. Inmiddels is het brood zo geliefd er ook buiten Parijs een grote bakkerij (fabriekje) elke dag zo’n 40 bakkers handmatig en in houtgestookte leemovens de Miche Poilane (van 2kg) bakken en over de hele wereld versturen. En waarom is juist dit desembrood zo geliefd ?
Het belangrijkste beginsel bij Poilâne is tot op heden dat het deeg uitsluitend met de hand wordt verwerkt, bewerkt en gevormd, en lang mag lang rusten alvorens het uiteindelijk de houtoven ingaat. Op deze wijze gedijt de bakkerij goed, zijn de broden geliefd, maar groeit vooral de vraag naar de oorspronkelijke Pain Poilâne.
In de kelder van Poilâne aan de Rue du Cherche Midi wordt het ambachtelijke brood nog gebakken maar dan wel op kleine schaal. Een aantal jaren terug mocht ik er een kijkje nemen op een tripje met Cuisine et Culture . Uit nostalgische overwegingen werd er nog brood gebakken in deze originele bakkerij van het concern, terwijl op grotere schaal het brood ook buiten Parijs bereid wordt.
Nu is er nog de kwestie Lionel en Max. Dat waren de twee Poilâne broers. De winkel op de Rue Cherche midi was van Lionel (overleden in 2002 tijdens een helicoptervlucht) en Max heeft een eigen bakkerij gestart. Met 1 bakkerij in Parijs en 3 winkels in Lyon (Max Poilane >>>)
Het Max Poilâne brood is ook in Amsterdam te verkrijgen in de Utrechtsestraat bij slagerij Yolanda en Fred de Leeuw. (De Leeuw >>)
Bakkerij Poilane
Rue Cherche midi 6e arr
Website >>>>